3 Viñerones

3 Viñerones is een project opgericht in 2015 in La Rioja door 3 vrienden; Javier García van 4 Monos , Carlos Sánchez en Nacho Jiménez.

Het project komt voort uit de opportuniteit om een ​​wijn te produceren, La Esquirla del Bardallo , van een uitzonderlijke wijngaard gelegen in de stad San Vicente de la Sonsierra in de Rioja Alta in een plaats die bekend staat als Bardallo, die wordt omringd door de Sierra de Cantabria. Een microklimaat met meer neerslag en waar de vegetatie minder Mediterraans is. Dit zorgt ervoor dat het klimaat wat koeler is dan in andere gebieden in Rioja wat er op zijn beurt voor zorgt dat de druiven langer kunnen rijpen, wat zich vertaalt in evenwichtigere wijnen.

Een ander bijzonder kenmerk van het Bardallo-gebied is dat de bodem bestaat uit kalkhoudende klei met een rotsachtige kalksteenbasis. Kalksteen maakt deel uit van het DNA van enkele van ‘s werelds grootste wijngaarden en, in het geval van La Esquirla, is het verantwoordelijk voor het produceren van meer verfijnde tannines en het geven van een minerale textuur aan de wijn.

Kortom, deze kenmerken van de wijngaard geven La Esquirla del Bardallo uniciteit en complexiteit, En vooral een frissen en vlot drinkende Rioja die minder gedomineerd wordt door tannine en vatrijping dan menig andere Rioja wijn.

Sinds 2020 produceert 3 Viñerones ook de Sedal, het kleine broertje van La Esquirla del Bardallo. Een wijn die is gemaakt met 85% Tempranillo, 10% Garnacha en 5% Viura, van een perceel in het Larrad-gebied in San Vicente de la Sonsierra op klei-kalkhoudende bodems.