Cantina del Pino

De familie Vacca woont en bewerkt de wijnstokken in Cantina del Pino, een van de oudste landgoederen in Barbaresco, sinds de jaren 1920 toen Giuseppe Vacca het landgoed kocht van zijn vriend, de legendarische agronoom en directeur van de Royal Enological School in Alba, Domizio Cavazza.

Cantina del Pino produceerde tot 1997 onder het label van de wereldberoemde Produttori del Barbaresco. Renato en Franca, runnen nu Cantina del Pino, waar ze werken en leven samen met Renato’s ouders en een klein team van gepassioneerde mensen uit de regio. Na zijn studie wijn maken aan de Koninklijke Enologische School in Alba en vijf jaar bij Produttori del Barbaresco te hebben doorgebracht, voelde Renato de behoefte om zijn eigen ideeën en methoden rond de wijngaard te testen vanuit zowel een landbouwkundig als een wijnbouwperspectief. Daarom overtuigde hij zijn vader in 1997 om hun eigen label te beginnen. 

De wijngaarden van de familie zijn gelegen rond de Ovello-heuvel. De site staat bekend om zijn combinatie van een koeler microklimaat en unieke bodems die kalksteen vermengen met zandaders en een hoog calciumgehalte, de perfecte omstandigheden voor een elegante, leeftijdswaardige Barbaresco. In de overtuiging dat een goede wijn voortkomt uit de kwaliteit van de wijnstokken en van de bodem, bestuderen en bewerken ze hun wijngaarden nauwgezet, waarbij ze de enorme kennis van de familie van de druiventeelt combineren met recent landbouwonderzoek en een speciale zorg voor de natuur en de aarde.