Fatalone is een klein familiebedrijf met een lange historie. Het is al sinds het eind van de 19de eeuw dat de familie Petrera wijn produceert in deze regio. Op dit moment staat de vijfde generatie aan het roer. De eerste Fatalone fles werd gebotteld in 1987 en was bovendien de eerste Gioia del Colle DOC wijn gemaakt van 100% primitivo. Sinds 1993 worden er ook witte wijnen gemaakt op basis van de greco druif. Er werd bovendien al vanaf het begin volledig organisch gewerkt. De naam van dit wijndomein stamt af van de wijnmaker van de tweede generatie, Filippo Petrera. De man stond erom bekend een echte Don Juan te zijn. Fatalone vertaald dan ook letterlijk als ‘lady killer’. De man is 98 geworden en de legende wil dat hij elke dag startte met een ontbijt, een halve liter primitivo en een halve liter melk. In 2007 werd naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van het huidige wijndomein een verticale tasting gehouden van 10 jaargangen riserva wijnen. De wijnen vielen in het bijzonder op door hun ongelofelijk bewaringspotentieel. In datzelfde jaar werd beslist om de hele wijnproductie volledig duurzaam te maken. De wijnen worden vandaag dan ook volledig CO² vrij geproduceerd. Alle wijngaarden staan in de nabijheid van de wijnkelder. Er wordt met veel precisie op de rijpheid van de druiven gelet. Ook in de kelder is het oog voor detail zeer groot. Dit gaat zelfs zo ver dat er muziek therapie wordt gebruikt om de micro-oxygenatie te bevorderen tijdens het rijpen van de wijn. De wijnen van Fatalone werden recent nog opgenomen in zowel Wine Revolution door Jane Anson, een verzameling van de beste 250 organische en natuurlijke wijnen, als in The World Atlas of Wine door Jancis Robinson en Hugh Johnson. In die laatste wordt naar de wijnen verwezen als “één van Puglia’s meest consistente en complexe primitivo’s”.