Domaine Nicolas Rossignol

Nicolas Rossignol werd geboren in 1974 als 5e generatie wijnbouwers in Volnay. Hij werkt sinds 1994 op het familiedomein. De wijnen van Nicolas Rossignol worden geproduceerd met zorgvuldig gesorteerde druiven van wijngaarden die zijn geteeld met behulp van traditionele wijnbouw technieken maar ook geïnspireerd door de bio-dynamica. De wijngaard wordt beheerd met behulp van beredeneerde wijnbouw methoden, waarbij rekening wordt gehouden met de invloed van de maan, zowel tijdens de teelt als tijdens de productie en rijping van de wijn. Er worden geen chemische herbiciden gebruikt: het bodembehoud wordt verzekerd door licht te ploegen. De rijpingsperiode van Nicolas wijnen kan variëren van 10 tot 20 maanden, afhankelijk van de jaargang. Dit gebeurt altijd sur lie. De vaten, en met name de oorsprong van het hout, worden zorgvuldig geselecteerd om zo goed mogelijk te voldoen aan de overeenkomst tussen de terroirs en om het karakter van elke wijn te waarborgen. Het percentage gebruikte nieuwe vaten wordt aangepast aan de jaargang en het terroir (tussen 0-50%). De malolactische gisting wordt vertraagd, zodat deze pas ongeveer 6 maanden later, in de volgende lente, plaatsvindt. Hierdoor krijgen de wijnen een grotere aromatische complexiteit en betere structuur. De maankalender zal van invloed zijn op het einde van de rijping. Nicolas produceert wijnen in maar liefst 30 verschillende appellaties, maar telkens in kleine oplages.