Veel archeologische vondsten tonen aan dat wijn in deze regio belangrijk was in de Etruskische tijd. Hoewel er in de middeleeuwen en de moderne tijd geen gebrek is aan bewijs van wijnproductie, begon men pas in de negentiende eeuw een rode wijn genaamd “Brunello” of “Brunellino” te produceren van inheemse druiven, die pas later werden erkend als een sangiovese variant. De vroegste pogingen om een raszuivere wijn te produceren van deze nobele variëteit dateren uit de late jaren 1900, wat resulteerde in premium wijnen die geschikt zijn voor lange veroudering.Brunello di Montalcino, initieel enkel bekend in een kleine kring van kenners, begon in de tweede helft van de twintigste eeuw internationaal een kenmerk te worden van Italiaanse excellentie en ontving in 1980 dan ook de eerste Denominazione di Origine Controllata e Garantita (het hoogste kwaliteitskeurmerk voor Italiaanse wijnen). Het gebied beschikt ook over de Rosso di Montalcino DOC, de tweede classificatie, die werd opgericht in 1984. De idyllische heuveltop waarop Podere Brizio gelegen is, wordt omgeven door olijfbomen en wijngaarden die in zuidwestelijke richting naar de kust gericht zijn. De bodem bestaat vooral uit van de zee afkomstige zand en leem met mergel en kalksteen en is meer dan 100 miljoen jaar oud. Er wordt gewerkt volgens een duurzame filosofie die respect heeft voor de bodem en de natuurlijke levenscyclus van de wijnstokken. Podere Brizio omvat 33 hectare land, waarvan meer dan 11 hectare beplant is met Sangiovese en twee hectare met olijfbomen.
Geef een reactie